Τα κρητικά σκαλτσούνια, γνωστά και ως λυχναράκια, είναι ένα αγαπημένο γλυκό που συναντάμε κυρίως την περίοδο του Πάσχα. Η τραγανή ζύμη τους και η πλούσια γέμιση από μυζήθρα τα καθιστούν ανεπανάληπτα. Ας δούμε μια παραδοσιακή συνταγή για να τα φτιάξουμε στο σπίτι μας.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 ml ελαιόλαδο
- 150 ml λευκό κρασί
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- Αλάτι
Για τη γέμιση:
- 500 γραμμάρια μυζήθρα
- 2 αυγά
- 100 γραμμάρια μέλι
- 1 βανίλια
- 50 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
Εκτέλεση:
- Ζύμη: Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρασί και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μυζήθρα με ένα πιρούνι για να αφρατέψει. Προσθέτουμε τα αυγά, το μέλι, τη βανίλια, το βούτυρο, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Σχηματισμός: Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 0,5 εκατοστού. Κόβουμε κύκλους με ένα ποτήρι ή ένα κουπάτ. Βάζουμε από μια κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο κάθε κύκλου και κλείνουμε σχηματίζοντας μισοφέγγαρα.
- Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε τα σκαλτσούνια με λίγο ελαιόλαδο και τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα. Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
Συμβουλές:
- Αν θέλετε πιο γλυκά σκαλτσούνια, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα του μελιού.
- Μπορείτε να προσθέσετε στην γέμιση και άλλα αρωματικά, όπως ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.
- Για πιο τραγανή ζύμη, μπορείτε να προσθέσετε λίγο κρόκο αυγού πριν τα ψήσετε.
Απολαμβάνετε τα αυθεντικά κρητικά σκαλτσούνια σας ζεστά ή κρύα, πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη!
Καλή σας απόλαυση!
Categories: