Είναι μια βασική συνταγή για κλέφτικο. Το κλέφτικο είναι ένα φαγητό παραδοσιακά μαγειρεύεται σε στάμνα ή λάκκο για ώρες, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε και στο φούρνο με εξίσου νόστιμα αποτελέσματα.

Υλικά:

  • 1 κιλό αρνί ή κατσίκι, κομμένο σε μερίδες
  • 2-3 πατάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ. σ. μουστάρδα
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κ. γ. ρίγανη
  • 1 κ. γ. θυμάρι
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία κρέας: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Αλείφουμε καλά τις μερίδες κρέας με το μείγμα και τις αφήνουμε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 1 ώρα (ιδανικά όλη τη νύχτα).
  2. Προετοιμασία λαδόκολλας: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας και τοποθετούμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια στη μέση. Πασπαλίζουμε με το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
  3. Ψήσιμο: Βάζουμε τις μερίδες κρέας πάνω από τα λαχανικά. Κλείνουμε καλά τη λαδόκολλα, δημιουργώντας ένα «πακέτο». Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 2-2, 5 ώρες, ή μέχρι το κρέας να είναι πολύ τρυφερό και να ξεκολλάει από το κόκκαλο.
  4. Σερβίρισμα: Ανοίγουμε προσεκτικά τη λαδόκολλα και σερβίρουμε το κλέφτικο ζεστό με τα λαχανικά.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά, όπως καρότα, πιπεριές ή μελιτζάνες.
  • Για πιο έντονη γεύση, προσθέστε λίγο κρασί ή ζωμό στο πακέτο πριν κλείσετε.
  • Αν θέλετε το κρέας να ροδίσει, ανοίξτε τη λαδόκολλα τα τελευταία 15-20 λεπτά του ψησίματος.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!