παραδοσιακό κοκορέτσι-αρνί-κατσίκι-Σούβλα-Καθαρισμός-Ψήσιμο-φωτιάς-Προετοιμασία-Μαρινάρισμα

Η συνταγή για το παραδοσιακό κοκορέτσι, μαζί με μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Συνταγή για κοκορέτσι

Υλικά:

Προετοιμασία

  1. Καθαρισμός: Πλύντε πολύ καλά όλα τα εντόσθια. Αφαιρέστε τυχόν περιττά μέρη ή λίπος.
  2. Κόψιμο: Κόψτε τα εντόσθια σε μικρά κομμάτια.
  3. Μαρινάρισμα (προαιρετικά): Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα κομμάτια των εντοσθίων με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Αφήστε τα να μαριναριστούν στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (ή και όλη τη νύχτα).

Τύλιγμα:

  1. Σούβλα: Περάστε τα έντερα στη σούβλα, αφήνοντας ένα μέρος στην άκρη για να κλείσετε το κοκορέτσι.
  2. Γέμισμα: Ξεκινήστε να περνάτε τα κομμάτια των εντοσθίων στη σούβλα, πιέζοντας τα καλά μεταξύ τους. Εναλλάξτε τα διαφορετικά εντόσθια για καλύτερη γεύση.
  3. Κλείσιμο: Όταν τελειώσετε με το γέμισμα, κλείστε το κοκορέτσι με το υπόλοιπο έντερο, φροντίζοντας να μην υπάρχουν κενά.
  4. Δέσιμο: Δέστε το κοκορέτσι με σπάγκο σε αρκετά σημεία για να διατηρήσει το σχήμα του κατά το ψήσιμο.

Ψήσιμο:

  1. Προετοιμασία φωτιάς: Ανάψτε την φωτιά αρκετή ώρα νωρίτερα, ώστε να έχετε δυνατά κάρβουνα.
  2. Ψήσιμο: Τοποθετήστε τη σούβλα με το κοκορέτσι πάνω από τα κάρβουνα.
  3. Συνεχής περιστροφή: Ψήστε το κοκορέτσι σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντας τη σούβλα συνεχώς, για να ψηθεί ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
  4. Χρόνος ψησίματος: Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του κοκορετσιού. Υπολογίστε περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά έως 2 ώρες.
  5. Έλεγχος ψησίματος: Τρυπήστε το κοκορέτσι με ένα μαχαίρι. Όταν οι χυμοί είναι διαυγείς, είναι έτοιμο.

Συμβουλές:

  • Καθαρισμός: Ο καλός καθαρισμός των εντοσθίων είναι πολύ σημαντικός.
  • Ποικιλία εντοσθίων: Χρησιμοποιήστε ποικιλία εντοσθίων για πλούσια γεύση
  • Μέτρια φωτιά: Ψήστε το κοκορέτσι σε μέτρια φωτιά για να μην καεί εξωτερικά και μείνει ωμό εσωτερικά
  • Σερβίρισμα: Σερβίρετε το κοκορέτσι ζεστό, κομμένο σε φέτες, με λεμόνι και φρέσκο ψωμί

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!