Η συνταγή για το παραδοσιακό κοκορέτσι, μαζί με μερικές χρήσιμες συμβουλές:
Συνταγή για κοκορέτσι
Υλικά:
- Εντόσθια από ένα αρνί ή κατσίκι (συκώτι, καρδιά, πνευμόνια, γλυκάδια, έντερα)
- Αρνίσια ή κατσικίσια έντερα, καλά πλυμένα και καθαρισμένα
- Αλάτι, πιπέρι
- Ρίγανη (προαιρετικά)
- Χυμός λεμονιού (προαιρετικά)
- Ελαιόλαδο (προαιρετικά)
Προετοιμασία
- Καθαρισμός: Πλύντε πολύ καλά όλα τα εντόσθια. Αφαιρέστε τυχόν περιττά μέρη ή λίπος.
- Κόψιμο: Κόψτε τα εντόσθια σε μικρά κομμάτια.
- Μαρινάρισμα (προαιρετικά): Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα κομμάτια των εντοσθίων με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Αφήστε τα να μαριναριστούν στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (ή και όλη τη νύχτα).
Τύλιγμα:
- Σούβλα: Περάστε τα έντερα στη σούβλα, αφήνοντας ένα μέρος στην άκρη για να κλείσετε το κοκορέτσι.
- Γέμισμα: Ξεκινήστε να περνάτε τα κομμάτια των εντοσθίων στη σούβλα, πιέζοντας τα καλά μεταξύ τους. Εναλλάξτε τα διαφορετικά εντόσθια για καλύτερη γεύση.
- Κλείσιμο: Όταν τελειώσετε με το γέμισμα, κλείστε το κοκορέτσι με το υπόλοιπο έντερο, φροντίζοντας να μην υπάρχουν κενά.
- Δέσιμο: Δέστε το κοκορέτσι με σπάγκο σε αρκετά σημεία για να διατηρήσει το σχήμα του κατά το ψήσιμο.
Ψήσιμο:
- Προετοιμασία φωτιάς: Ανάψτε την φωτιά αρκετή ώρα νωρίτερα, ώστε να έχετε δυνατά κάρβουνα.
- Ψήσιμο: Τοποθετήστε τη σούβλα με το κοκορέτσι πάνω από τα κάρβουνα.
- Συνεχής περιστροφή: Ψήστε το κοκορέτσι σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντας τη σούβλα συνεχώς, για να ψηθεί ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
- Χρόνος ψησίματος: Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του κοκορετσιού. Υπολογίστε περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά έως 2 ώρες.
- Έλεγχος ψησίματος: Τρυπήστε το κοκορέτσι με ένα μαχαίρι. Όταν οι χυμοί είναι διαυγείς, είναι έτοιμο.
Συμβουλές:
- Καθαρισμός: Ο καλός καθαρισμός των εντοσθίων είναι πολύ σημαντικός.
- Ποικιλία εντοσθίων: Χρησιμοποιήστε ποικιλία εντοσθίων για πλούσια γεύση
- Μέτρια φωτιά: Ψήστε το κοκορέτσι σε μέτρια φωτιά για να μην καεί εξωτερικά και μείνει ωμό εσωτερικά
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε το κοκορέτσι ζεστό, κομμένο σε φέτες, με λεμόνι και φρέσκο ψωμί
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Categories: