Η κλασική συνταγή για τζατζίκι, καθώς και μερικές χρήσιμες συμβουλές:
Συνταγή για τζατζίκι:
Υλικά:
- 1 αγγούρι, μέτριο μέγεθος
- 2 κούπες στραγγιστό γιαούρτι
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή λιωμένες
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ή χυμό λεμονιού
- Αλάτι, πιπέρι
- Φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Ξεφλουδίστε το αγγούρι και κόψτε το στη μέση κατά μήκος. Αφαιρέστε τα σπόρια με ένα κουτάλι.
- Τρίψτε το αγγούρι στον τρίφτη (μεγάλα μάτια) ή ψιλοκόψτε το.
- Τοποθετήστε το τριμμένο αγγούρι σε ένα σουρωτήρι και αλατίστε το ελαφρά. Αφήστε το να στραγγίξει για 15-20 λεπτά, πιέζοντας το κατά διαστήματα με ένα κουτάλι για να φύγουν τα υγρά.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το γιαούρτι με το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξύδι (ή το χυμό λεμονιού), αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέστε το στραγγισμένο αγγούρι στο μείγμα του γιαουρτιού και ανακατέψτε καλά.
- Αν θέλετε, προσθέστε τον ψιλοκομμένο άνηθο.
- Σκεπάστε το μπολ με μεμβράνη και αφήστε το τζατζίκι στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις.
Συμβουλές:
- Γιαούρτι: Χρησιμοποιήστε στραγγιστό γιαούρτι για πιο πηχτό και κρεμώδες τζατζίκι
- Αγγούρι: Στραγγίξτε καλά το αγγούρι για να μην νερώσει το τζατζίκι.
- Σκόρδο: Προσαρμόστε την ποσότητα του σκόρδου ανάλογα με τις προτιμήσεις σας
- Ξύδι ή λεμόνι: Το ξύδι ή ο χυμός λεμονιού δίνουν μια ευχάριστη οξύτητα στο τζατζίκι.
- Άνηθος: Ο φρέσκος άνηθος προσθέτει άρωμα και δροσιά, αλλά μπορείτε να τον παραλείψετε ή να τον αντικαταστήσετε με δυόσμο.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε το τζατζίκι δροσερό με κρέας, ψωμί, πίτες ή σαν ντιπ για λαχανικά.
Καλή επιτυχία!
Categories: