Τζατζίκι-Άνηθος-Σκόρδο-Ξύδι-λεμόνι-Αγγούρι-ψιλοκομμένο-γεύσεις-μεμβράνη-Γιαούρτι-πηχτό

Η κλασική συνταγή για τζατζίκι, καθώς και μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Συνταγή για τζατζίκι:

Υλικά:

  • 1 αγγούρι, μέτριο μέγεθος
  • 2 κούπες στραγγιστό γιαούρτι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή λιωμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ή χυμό λεμονιού
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Ξεφλουδίστε το αγγούρι και κόψτε το στη μέση κατά μήκος. Αφαιρέστε τα σπόρια με ένα κουτάλι.
  2. Τρίψτε το αγγούρι στον τρίφτη (μεγάλα μάτια) ή ψιλοκόψτε το.
  3. Τοποθετήστε το τριμμένο αγγούρι σε ένα σουρωτήρι και αλατίστε το ελαφρά. Αφήστε το να στραγγίξει για 15-20 λεπτά, πιέζοντας το κατά διαστήματα με ένα κουτάλι για να φύγουν τα υγρά.
  4. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το γιαούρτι με το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξύδι (ή το χυμό λεμονιού), αλάτι και πιπέρι.
  5. Προσθέστε το στραγγισμένο αγγούρι στο μείγμα του γιαουρτιού και ανακατέψτε καλά.
  6. Αν θέλετε, προσθέστε τον ψιλοκομμένο άνηθο.
  7. Σκεπάστε το μπολ με μεμβράνη και αφήστε το τζατζίκι στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις.

Συμβουλές:

  • Γιαούρτι: Χρησιμοποιήστε στραγγιστό γιαούρτι για πιο πηχτό και κρεμώδες τζατζίκι
  • Αγγούρι: Στραγγίξτε καλά το αγγούρι για να μην νερώσει το τζατζίκι.
  • Σκόρδο: Προσαρμόστε την ποσότητα του σκόρδου ανάλογα με τις προτιμήσεις σας
  • Ξύδι ή λεμόνι: Το ξύδι ή ο χυμός λεμονιού δίνουν μια ευχάριστη οξύτητα στο τζατζίκι.
  • Άνηθος: Ο φρέσκος άνηθος προσθέτει άρωμα και δροσιά, αλλά μπορείτε να τον παραλείψετε ή να τον αντικαταστήσετε με δυόσμο.
  • Σερβίρισμα: Σερβίρετε το τζατζίκι δροσερό με κρέας, ψωμί, πίτες ή σαν ντιπ για λαχανικά.

Καλή επιτυχία!