Μια βασική συνταγή για σουβλιστό αρνί ή κατσίκι, καθώς και μερικές χρήσιμες συμβουλές για την προετοιμασία και το ψήσιμο.
Συνταγή για σουβλιστό αρνί ή κατσίκι
Υλικά:
- Ένα αρνί ή κατσίκι (κατά προτίμηση γάλακτος, 10-12 κιλά)
- Αλάτι, πιπέρι
- Ρίγανη, θυμάρι (προαιρετικά)
- Λεμόνι (προαιρετικά)
- Ελαιόλαδο (προαιρετικά)
Προετοιμασία:
- Καθαρισμός: Πλύνετε καλά το αρνί ή το κατσίκι και αφαιρέστε τυχόν εντόσθια ή περιττά μέρη.
- Αλάτισμα: Αλατοπιπερώστε καλά το κρέας, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ρίγανη και θυμάρι για επιπλέον άρωμα.
- Περνώντας στη σούβλα: Περάστε το αρνί ή το κατσίκι στη σούβλα, φροντίζοντας να είναι καλά στερεωμένο και ισορροπημένο.
- Δέσιμο: Δέστε τα πόδια και το κεφάλι με σπάγκο, ώστε να διατηρήσει το σχήμα του κατά το ψήσιμο.
- Προαιρετικά: Μπορείτε να αλείψετε το κρέας με λίγο ελαιόλαδο και να το ραντίσετε με λεμόνι για επιπλέον γεύση.
Ψήσιμο:
- Προετοιμασία φωτιάς: Ανάψτε τη φωτιά αρκετή ώρα νωρίτερα, ώστε να έχετε κάρβουνα με μέτρια θερμοκρασία.
- Ψήσιμο: Τοποθετήστε τη σούβλα πάνω από τα κάρβουνα, σε ύψος που να επιτρέπει στο κρέας να ψηθεί ομοιόμορφα χωρίς να καεί.
- Συνεχής περιστροφή: Περιστρέφετε τη σούβλα συνεχώς, ώστε το κρέας να ψηθεί από όλες τις πλευρές.
- Χρόνος ψησίματος: Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του κρέατος και τη θερμοκρασία της φωτιάς. Υπολογίστε περίπου 3-4 ώρες για ένα αρνί ή κατσίκι 10-12 κιλών.
- Έλεγχος ψησίματος: Ελέγχετε τακτικά το κρέας, τρυπώντας το με ένα μαχαίρι. Όταν οι χυμοί είναι διαυγείς, το κρέας είναι έτοιμο.
Συμβουλές:
- Επιλογή κρέατος: Προτιμήστε αρνί ή κατσίκι γάλακτος, καθώς το κρέας τους είναι πιο τρυφερό και νόστιμο.
- Μούλιασμα: Για να γίνει το κρέας ακόμα πιο τρυφερό, μπορείτε να το μουλιάσετε σε αλατόνερο για μερικές ώρες πριν το ψήσιμο.
- Αρωματικά: Πειραματιστείτε με διάφορα αρωματικά, όπως δεντρολίβανο, δάφνη ή σκόρδο, για να δώσετε στο κρέας μια ξεχωριστή γεύση.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε το σουβλιστό αρνί ή κατσίκι με πατάτες φούρνου, σαλάτες και φρέσκο ψωμί.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Categories: